Structurelle Structural Engineers

Perfect View, Bath

The extension and major face-lift of an existing detached house and the construction of an adjacent new house, all sited under the Mount Beacon escarpment in Bath. The client originally planned to excavate back into the 60 degree slope to form a courtyard garden, but site investigations revealed a back-scar, evidence of fairly recent landslip activity. The site needed to be stabilised as a matter of urgency and the scheme was revised through minor betterment to avoid further risk of movement to the slope.

 

Soil nails four metres in length were applied to the slope through its retaining wall. The raft slabs for the extension and new house were supported on 450mm diameter, 13 metre-long continuous flight auger piles. The project was successful: the extension was engineered specifically to match up with the modernised house, giving it an open, modern feel. The first floor balcony off the master bedroom to the west side and a partly open roof structure to this room are particular features.

 

Completed June 2007